Over de yoga juf

Over de yoga juf

Misschien kun je me nog beter ervaringsdeskundige noemen dan yoga juf 🙂 Ik weet nog goed mijn eerste ervaring met yoga, ik voelde voor het eerst in jaren: Oh jaaaa, dít is hoe het voelde om een ontspannen lichaam te hebben! Zonder dat ik het wist was mijn lichaam gewend geraakt aan een bepaald spanningsniveau dat door de dagelijkse gang van zaken nooit meer naar een nulpunt van échte onstpanning werd gebracht. Want werken in de muziekindustrie was leuk en alle optredens en festivals na werktijd óók en het sporten en mn vrienden en familie zien óók dus waarom zou ik momenten niets doen als er zoveel leuks te doen is?? Omdat je lichaam en geest dat dus af en toe nodig hebben, anders is de balans zoek bleek toen ik in een burnout belandde. Sinds dat moment,  8 jaar geleden inmiddels, is die balans zoeken, vinden en weer bijstellen altijd in proces. Doordat ik hier zelf zoveel ervaring mee heb, weet ik waar de mensen in mn les vandaan komen en kan ik ze goed begeleiden van spanning naar ontspanning.

Toen mijn lichaam 16 uur per dag slaap nodig had en de dokter ‘burnout’ constateerde (wat ik ongelofelijk vond, ik was pas 27 jaar en super fit??!)  besloot ik na een korte herstelperiode ontslag te nemen en te gaan reizen. Ik voelde me zo vrij dat ik prompt anderhalf jaar weg bleef. Het was ontzettend inzichtelijk om met afstand naar mijn leven, mijzelf en mijn patronen te kijken en te kunnen ervaren hoe ik alleen mezelf nodig had. Daarna was ik heel benieuwd of ik deze vrijheid ook kon integreren in mijn leven hier, in Amsterdam. Dit is gelukt want na 8 jaar voel ik me nog altijd zoals ‘op reis’, waar ik ook ben, open voor de wereld die elke dag weer opnieuw aan mijn voeten ligt om iets moois mee te creeeren.

Opleidingen

Yoga Alliance 200 hours & 3 jarige Transformatieve Yoga opleiding

Na een aantal winters in India besloot ik in Rishikesh, India een hatha yoga docenten opleiding te doen. Niet zozeer om les te gaan geven maar omdat ik me niets fijners voor kon stellen dan maanden lang full time met yoga bezig te zijn. Dat was fijn en heftig tegelijk. Toen ik voor de grap wat lessen ging geven aan vrienden en collega’s bleek ik het echter heel leuk te vinden en kwamen er een aantal mooie locaties op mijn pad waar ik les kon geven. Zoals het een yogini betaamt, ging ik met deze stroom mee en zo was ik per ongeluk toch nog docente. Meer en meer ging mijn interesse naar de energetische en transformerende werking van yoga en ik volgde de 3 jarige opleiding Transformatieve yoga bij Ganga Hoogendoorn. Een opleiding die gebaseerd is op Raja yoga (yoga gebaseerd op bewustzijn) waarbij we leren hoe we de houdingen op energie/ademhaling in kunnen gaan, vanuit zachtheid en vertrouwen en ruimte in je lichaam in plaats van geforceerd vanuit het ego het fysieke lichaam in een houding laten ‘presteren’. Tijdens de opleiding ging het om veel meer dan de houdingen, meditaties en ademhalingsoefeningen. Ook de andere paden van de yoga filosofie werden bestudeerd; de yama’s en niyama’s, Patanjali’s teksten en alle chakra’s zijn uitgebreid onderzocht. Met name dat zelfonderzoek tijdens alle houdingen, overtuigingen en gedachtes hebben me heel veel vrijheid gegeven.

MindUp Mindfullness
In 2016 heb ik ook het kindermindfullness programma van Mindup gevolgd en  ben daarin gecertificeerd. Daarmee geef ik nu kinderyoga en mindfullness. Jong geleerd is oud gedaan toch? 😉

Massage
Bij Ganga Hoogendoorn (founder Transformatieve Yoga) heb ik een massage cursus gevolgd waarin shiatsu en ayurveda samen komen in een ontspannende massage die het energiesysteem een oppepper geeft.

Een heel verhaal want eigenlijk wilde ik op deze pagina gewoon laten weten dat ik graag door wil geven wat mij zo raakt in de yoga: de stilte, ruimte en openheid die je kunt ervaren. En geloof me, als het stil in mijn hoofd kan zijn, kan het zeker ook bij jou!

Brenda Bood